ATTENTION ! HERE I AM ( G12 HUB, Beograd ) 18 Nov – 02 Dec 2014

new header

Galerija 12 HUB
Samostalna izložba umetnika Branka Miliskovića
ATTENTION ! HERE I AM
18. novembra – 02. decembra 2014
svakim danom osim nedelje od 12 do 20h
Otvaranje 18. novembra u 20h Karađorđeva 59, Beograd

Galerija12HUB sa ponosom najavljuje prvu samostalnu izložbu umetnika Branka Miliskovića u Beogradu. U okviru bogatog programa izložbe beogradska publika će biti u prilici da vidi uživo izvođenja tri performansa: Policijski čas, Da li ste počinili genocid!? i Pesma vojnika na straži, ali i neke od najznačajnijih radova autora nastalih u predhodnih par godina.

Branko Milisković jedan je od retkih domaćih autora mlađe generacije koji je svoj rad posvetio formi performansa. Kroz visoko stilizovanu i do detalja zanatski usavršenu formu izvođenja autor problematizuje niz aktuelnih društvenih i političkih tema od pitanja roda do odnosa pojedinca i struktura vlasti i moći. Kroz seriju radova umetnik gradi karakter performera koji se desubjektivizuje i postaje simbol, instrument koji izgledom, glasom i pokretom gledaoca suočava sa društveno-političkim ambijentom savremenog trenutka. Pojavno karakter bez roda, porekla, određenja, Miliskovićev performer posreduje slike, situacije i istorijske citate, suočavajući nas sa sopstvenim predrasudama i utvrđenim interpretacijama dominatnih društvenih narativa. Upravo hrabrost u izboru i obradi tema, veština u izvođenju i sposobnost transformacije značenja poznatih izvora iz prošlosti, izdvaja rad Branka Miliskovića kao umetnika sa jedinstvenim doprinosom u daljoj razradi forme i uloge performansa na umetničkoj sceni Srbije.

Program izložbe:

18. novembar u 20h – Performans Policijski čas. Okupljanje publike u galeriji 19:30-20:00, u 20:00 se zaključavaju vrata galerije i nije moguće ulaziti niti napuštati prostor galerije za vreme trajanja performansa. Performans predviđa učešće publike. Trajanje performansa aproksimativno 30 min.

20. novembra u 18h – Stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom Brankom Miliskovićem

29. novembar u 20h – Performans ”HAVE YOU COMMITTED GENOCIDE !?”– uz Branka Miliskovića učestvuje specijalna gošća iz Hamburga, umetnica Helen Schröder.

02. decembar od 19 do 21h – Performans “The Song of a Soldier on Watch” (WW3 Lili Marlene) prvi put u Beogradu posle Brisela, Toruna, Pariza, Hamburga i Manhajma. Ovaj performans će ujedno zatvoriti izložbu.

BIOGRAFIJA

Branko Milisković rođen 1982. godine u Beogradu/Srbija. Nakon završetka Srednje arhitektonske škole, Milisković je studirao Višu politehničku školu, odsek za industrijski dizajn, kao i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, klasa Mrđana Bajića. Krajem 2007. godine dobija stipendiju holandske Vlade i nastavlja studije na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu/Holandija na kojoj je 2009. godine diplomirao. Master studije je završio 2012. godine na Akademiji umetnosti HFBK u Hamburgu/Nemačka u klasi Jeanne Faust (Žan Faust). Branko Milisković trenutno živi i radi na relaciji Nemačka-Srbija-Francuska, reprezentovan od strane Les Halles (Brisel) i Kampnagel (Hamburg). Svoje performanse i izložbe realizovao je u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Austriji, Srbiji, Izraelu, Rusiji, Poljskoj, Finskoj, Norveškoj, Holandiji, Indoneziji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s